Öppet brev till Björklöven

Green Devils publicerade den 16:e januari en text på hemsidan i vilken vi efterlyste en rannsakning av samtliga led i Björklöven. Vi kan konstatera att föreningen har agerat på vissa av de punkter som togs upp. Vi har en ny organisation kring juniorlagen och Joakim Gustavsson har klivit in som vd. Ledningen runt A-laget ser däremot i stort sett likadan ut, vilket mot bakgrund av resultaten framstår något märkligt. I januari skrev vi att tiden för prestige måste vara över i Björklöven, det finns anledningar att misstänka att så inte är fallet.

Tommy Jonsson med kollega Magnus Åkerblom har i uppgift att se till att Löven spelar bra, vinner matcher och tar poäng. När dessa två inte lyckas måste Daniel Johansson i sin roll som sportchef ta ansvar och hitta en lösning. Vill Daniel Johansson inte göra detta antar vi att den sportsligt ansvarige Joakim Fagervall, som förvisso har en spektakulärt diffus arbetsbeskrivning, måste ta ansvar. Vill inte heller Joakim Fagervall göra detta måste Björklövens ytterst ansvarige ta ansvar. I nuvarande situation borde detta innebära vd Joakim Gustafsson. Känslan just nu är att det nödvändigtvis inte blir så. Vis av tidigare erfarenheter är vi nog många lövare som misstänker att man istället har för avsikt att delegera det sportsliga ansvaret upp till styrelsenivå, eller varför inte anställa en coach till general managern? Vi hoppas att Björklöven klargör vem som bär det yttersta ansvaret för, och i, rådande situation.

Vi måste tyvärr också konstatera att Björklöven efter över ett år med Tommy Jonsson fortfarande inte genomfört en bra match sett över 60 minuter. Backansvarige Markus Åkerbloms insats måste också ifrågasättas. Efter en hel säsong med nära obefintligt försvarsspel har Björklöven inlett denna säsong med att på fyra matcher släppa in 18 spelmål, varav 10(!) släppts in på två hemmamatcher.

Joakim Fagervall förklarade nyligen i en intervju hur han tror att laget kommer jobba sig igenom den här perioden för att sedan komma ur den med en ryggsäck av lärdom och klokhet. Vi konstaterar att det råder delade meningar om vilken den här perioden är. De flesta av Björklövens supportrar anser nog att spelet ser precis lika dåligt ut som förra året, medan Löven själva verkar anse att insatsen ska utvärderas som fyra hittills spelade matcher. Ställningstagandet i den här frågan blir centralt. Väljer Björklöven att helt blunda för de slående likheterna med fjolårets misslyckade säsong? Vi hoppas att Jocke och Björklöven tydliggör hur lång man tycker att den dåliga perioden är, samt hur man planerar att ta sig ur den.

Alldeles oavsett hur Björklövens ledning väljer att se på den situation som i princip alla utanför kansliet väljer att kalla för kris hoppas vi att ord som otur, motstuds och liknande aldrig är förklaringen till en dålig match i framtiden.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det blir något märkligt att ägna månader åt att basunera ut budskapet om en nystart samtidigt som man i praktiken inte förändrar något i den sportsliga ledningen kring A-laget.

Green Devils